Sidvisningar

måndag 4 november 2013

Baby-box

Här i Sverige förknippar vi baby boxar med sådana där kartonger med gratis grejer till spädbarnet som man kan få. Men det finns en helt annan betydelse också läser jag.

I elva europeiska länder finns på vissa sjukhus så kallade baby-boxar - men här är det inte fråga om gratis prylar, utan om en lucka där man kan lämna in sitt nyfödda barn. Sitt nyfödda oönskade barn.


"Baby–boxen finns på baksidan av sjukhuset. Bruksanvisningen är konkret och tydlig och ändå, eller kanske just därför, är det svårt att ta till sig att instruktionen visar hur en förälder ska överge sitt barn. Just i den här lådan har 18 barn lämnats in sedan den öppnade för fyra år sedan, och totalt i hela Lettland 24 barn. Det är ofta ekonomiskt utsatta, ensamstående kvinnor med missbruksproblem.."

Adoption sker snabbt av de här bebisarna, till skillnad från barn som hamnar på barnhem.
Rätt eller fel att ha nådana här "inkast"? Det finns nog inget enkelt svar här. Jag är inte abortmotståndare, men jag kan tänka att ibland, hade man inte kunnat välja att istället för abort låta bebisen födas? Som en slags humanitär handling för ett par som önskar barn?
Fast här är det ju en tragedi att någon ska behöva överge barnet. För visst är det frivilligt, men har de här kvinnorna egentligen något val? Det är ju en desperat handling.

Inga kommentarer: