Sidvisningar

lördag 21 mars 2015

Samma medicin - 2 olika besked!

Rubriken är ett inlägg från en kvinna i Facebook-gruppen Läkande Föräldrar. Detta är det andra inlägget på två veckor om samma sak.
Hej! Jag har ammat med Sertralin i drygt 10 månader efter noggrann övertygning från min dåvarande läkare (för jag var orolig). Nu har jag en ny läkare (den andre är inte kvar) som säger att jag måste sluta amma! Vad ska jag göra?? Jag vill inte sluta amma! Ska jag sluta med Sertralin??? Hjälp!

Varför är det fortfarande så här, att läkare säger att man ska sluta amma för att få äta SSRI? Det gör mig arg och ledsen, för jag har fått samma besked. Men det var ändå 8 år sedan. 

Jag har sedan dess ätit Paroxetin nästan två år under pågående amning (äter det fortfarande) och många äter t.e.x Sertralin.

Har jag belägg för det här då? Ja. På seminariet jag var på i höstas sa läkaren där t.ex. att man avråder från att sätta ut medicin vid graviditet om man redan står på den, så små är biverkningarna. Det finns verkligen inga påvisade biverkningar vid amning, och även läkaren på seminariet ställde sig frågande till publikens påstående att kvinnor nekas SSRI vid amning, han sa att han trodde detta synsätt hade upphört i dagsläget.

Så är inte fallet.

Det mest ledsamma i en sån här historia är för den enskilda kvinnan, för hennes mående. Att som liten och svag bli nekad medicin, att hon alltså ska tvingas välja mellan amning och sitt mående, det ska ingen behöva göra! 

Ännu mer ledsen blir jag alltså när jag läser ett senare inlägg från samma mamma: 

Har haft o har sån ångest efter beskedet från nya läkaren. Så sjukt att få så olika besked.  Då tänker jag ju; har jag gjort fel i mer än 10 mån? Utsatt mitt barn för skada?! 
Det är hemskt att en får så olika besked av läkarna. Han jag hade tidigare var en ung oerfaren AT som verkligen fick jobba för att övertyga mig om att jag måste ta sertralin och att det var helt ok att forts amma. Efter drygt 10 mån kom då detta... Den nya läk, kvinna i 50-årsåldern, som skrev till mig: "Jag vill understryka att du inte bör amma när du använder Sertralin. Du får lägga upp en strategi tillsammans med familjen för att avsluta amningen." Det borde inte få gå till så här. 

NEJ. Det borde verkligen inte få gå till så här! Jag har kontaktat läkaren jag pratade om på seminariet, men har inte fått svar ännu i alla fall.

Inga kommentarer: