Sidvisningar

tisdag 24 mars 2015

Privata åsikter inom sjukvården?

Jag upplever precis som säkert många andra, ett ökande vaccinationsmotstånd som brer ut sig i samhället. Det har garanterat i efterdyningarna av vaccin-skandalen med Pandemrix och efterföljande rapporter och fall av narkolepsi som dessa åsikter blossat upp igen. Det är mycket tal om att man ska få välja själv vad man anser är bäst för sig och sitt barn. Men varför ska man få bygga en så viktigt samhällsekonomisk och folkhälsomässig faktor som vanliga barnvacciners tagande eller icke tagande på rent tyckande?

Jag drar ett par paralleller:

"Jag röker alltid kring mina barn, speciellt när jag är gravid, jag tror att deras immunförsvar behöver lite cigarettrök att jobba med från början."

Bilstol och babyskydd i bilen "Nej, jag tror inte det spelar så stor roll, det finns inga belägg för att skadorna vid olycka minskar, så jag avstår, det är ändå så dyrt och klumpigt med bilbarnstolar."

Jag gjorde också ett aktivt val när mina barn skulle vaccineras. Jag hade hört talas om detta med autism och frågade tillslut min BVC-sköterska som sa att det hela uppstått som en slags "sekt" på 70-talet. Jag vet nu inte om detta stämmer, men det finns bland annat en välgjord dansk studie från hösten 2002 som visar att det inte finns någon förhöjd risk. Detta är bara ett exempel. Mer kan man läsa till exempel här.

Men tänk om min BVC-sköterska rent privat hade ansett att man inte ska vaccinera sig? Hur hade hon då agerat, det kan jag tänka. Vad hade hon sagt till mig om hon hade trott på att vaccin skadar? Och hur agerar den växande andelen som anser samma sak idag om de nu jobbar inom sjukvården, sjuksköterskor och läkare som låter sina privata åsikter lysa igenom vid rekommendationer i tjänst?

Och kan detta vara fallet när så många kvinnor fortfarande blir nekade SSRI vid amning? Bara en tanke.


1 kommentar:

Emma sa...

Älskar såna här åsiktsinlägg!