Sidvisningar

måndag 24 februari 2014

Utställning om psykisk ohälsa - Heureka är från vettet

Vi ska åka till Helsingfors på kryssning i april och jag googlar på vad man kan göra där med barnen. Vetenskapscentrumet Heureka har en utställning som heter "Heureka är från vettet". Rolig titel kan tyckas, men låter onekligen som en väldigt viktig utställning. Innehållet i utställningen har tagits fram i samarbete med Centralförbundet för Mental Hälsa och Föreningen för Mental Hälsa i Finland. Jag får väl smita dit om maken kan kolla på något annat med barna så länge..

"Heureka är det första vetenskapscentret i världen som lanserar en utställning om psykisk hälsa. Avsikten är att bryta fördomar om psykiska problem och uppmuntra människor att ta hand om sitt eget välbefinnande. Heureka vill med utställningen starta en offentlig diskussion om att den psykiska hälsan berör både individen och samhället.
I utställningen kan besökarna ta del av simuleringar av psykiska störningar samt hur befriande det är att låta sina bekymmer fara i problemkvarnen. Där finns också möjligheter att släppa loss och överraska sig själv – ta hand om sin egen psykiska och mentala hälsa. En del av utställningsobjekten har utarbetats speciellt för barn. Besökarna kan även ta del av rörande och trösterika berättelser av personer som drabbats av psykiska problem. Dessutom kan besökarna blicka in i sinnessjukdomarnas historia."

Inga kommentarer: