Sidvisningar

lördag 8 februari 2014

Berör mig


Om jag är din baby - berör mig.                                                               Jag behöver din beröring på ett sätt du kanske aldrig förstår. Inte bara tvätta mig, byta mina blöjor och mata mig utan vagga mig, pussa mitt ansikte och stryk min kropp. Din lugna ömma beröring ger mig trygghet och kärlek.
Om jag är ditt barn - berör mig.                                                            Även när jag kanske är vrång och till och med tar avstånd från dig. Ge inte upp - hitta ett sätt att fylla mina behov. Din godnattkram hjälper mig att sova gott. Din dagliga beröring säger mig hur du verkligen känner.
Om jag är din tonåring - berör mig.Tro inte - att bara för att jag är nästan vuxen så behöver jag inte känna att du bryr dig om mig. Jag behöver dina ömma händer och kärleksfulla röst. När det stormar i livet är jag fortfarande det lilla barnet.
Om jag är din vän - berör mig.                                                                                  Inget visar så mycket att du tycker om mig som en varm kram. En helande beröring när jag är nere betyder att jag är älskad. Det försäkrar mig att jag inte är ensam. Din beröring kanske är den enda jag får.
Om jag är din livspartner - berör mig.
Du kanske tror att passionen är tillräcklig men endast dina armar håller rädslan borta. Jag behöver din mjuka, tröstande beröring för att komma ihåg - att jag är älskad som jag är.
Om jag är ditt vuxna barn - berör mig.Även om jag har en egen familj, behöver jag pappas och mammas armar
när jag är svag. Som förälder själv ser jag på ett nytt sätt, jag förstår att uppskatta er för det ni är.
Om jag är din åldrande förälder - berör mig.
Så som jag berörde dig när du var mycket liten. Håll min hand, sitt tätt intill mig - ge mig styrka, värm min kropp, trött med din närhet, fast min hud är skrynklig vill den gärna bli smekt.
Var inte rädd!
Berör mig!
Författare; okänd. Översatt från engelska av Lena Jelvéus.

Anknytningen mellan föräldrar och barn, det finns en hel del skrivet i ämnet och det är mycket funderingar jag har kring detta. Beröring och närhet har med anknytning att göra och man vet att bebisar som inte får någon kroppskontakt kan dö. Så kanske är det inte så konstigt att ett litet barn blir påverkat av förälderns depression.
Läste igår i Hemmets Journal om en kvinna med autism, hon fick en son som bara tynade bort och dog, hon visste väl inte riktigt hur hon skulle hantera ett spädbarn.
Oxytocin kan vara minst lika viktigt som mat för ett nyfött barn. Och gamla människor som aldrig får någon kroppskontakt kan hamna i ett koma-likande tillstånd.


Inga kommentarer: