Sidvisningar

onsdag 30 januari 2013

Att bli betraktad som en dålig mamma

Jag är med i två stycken Facebook-grupper för kvinnor som har eller har haft förlossningsdepression eller som har andra problem som nyblivna mammor.

Själv är jag med mest för att den mån jag kan stötta dessa kvinnor som periodvis mår väldigt dåligt och behöver få skriva av sig och kanske få lite råd eller i alla fall få en digital kram.

En ung mamma J. har en bebis med konstaterat extrem kolik. Bebisen skriker och skriker, skakar i kroppen och viftar hysteriskt med armarna och benen och mammans partner orkar inte alls med barnet, orkar inte ta ansvar över huvud taget och är nog rejält deprimerad även han.

Så kommer inlägg från J. om att det ryktas om att de är dåliga föräldrar, att hennes parner får gliringar när han besöker sitt arbete och att hon får otäcka, elaka meddelanden mitt i natten om att hon är en dålig mamma och en dålig kvinna som är otrogen, vilket inte är sant.

J. är förtvivlad. Inte nog med att bebisen har kolik som gör henne desperat, nu får hon stå ut med människor som har synpunkter om henne som människa.
J. funderar på att gå ur facebook för att slippa läsa alla elaka kommentarer.

Varför gör man så här mot en nybliven mamma? Det finns ingen grund för dess rykten, mer än att detta är två deprimerade föräldrar som har dåligt med stöd i sin omgivning. Detta är inte vad de behöver. Hur kan ett samhälle vara så kallt.

Och så går det några timmar och när jag går in för att försöka stötta finns hon inte längre där. Hon har försvunnit. Och jag hoppas att hon orkar hålla kvar i den verkliga världen.

Detta är ur verkliga livet. Och det är faktiskt en av de anledningar som gör att nyblivna mammor ofta inte vågar berätta att de mår dåligt, av risken att bli betraktad som en dålig mamma och dömd av en omgivning som uppenbarligen tagit ett tillfälle att trycka ner en medmänniska för ingenting, för chansen att kanske få sitt eget usla lilla liv och tillvaro att verka något bättre?


Inga kommentarer: