Sidvisningar

måndag 12 maj 2014

Antidepressiv medicin under tidig graviditet

Kort sammanfattning av kapitel om antidepressiva läkemedel och graviditet ur boken När kroppen är gravid och själen sjuk. Boken kom ut senare delen av 2009 och är skriven av Lars Häggström, specialistläkare i psykiatri och Margareta Ries, forskare med inriktning på psykofarmakologi och toxikologi. Med förbehåll att detta som står nedan är hur jag uppfattar texten!!
Olika grupper av antidepressiva läkemedel påverkar serotonininåterupptagshämmande egenskaper och kan ha olika effekt på embryo och foster, man kan inte jämför rakt av.
Under tidig graviditet har studier från 2007 visat att det inte finns någon generell ökad risk för allvarliga fosterskador. Det fanns skillnader mellan preparaten, men de missbildningar man kunde se var mycket ovanliga. Undantag var ökad risk för hjärtmissbildning hos barn exponerade för Paroxetin och Klomipramin, trots det inte självklart att man bör bryta preparat hos kvinnor som äter medicinen med god effekt redan. Nyinsättning bör dock undvikas hos fertila kvinnor.
Dokumentationen i svenska födsloregistret är bäst för citalopram, setralin och fluoxetin.
En effekt av exponering av antidepressiva läkemedel under första trisemestern är ökad risk för för tidigt födda barn. Å andra sidan har depression under första trisemestern också relaterats till försämrad fosterutveckling och låg födslovikt. Frågan kvarstår om det är moderns grundsjukdom, graden av depression, annan sjuklighet eller medicineringen som påverkat fostret?

Inga kommentarer: